Glittertind
23.  - 25. mars 2012

Deltakere: Rolf, Sven, Trond, Einar

Glittertind fra nær Skautkampen
På Skautflye
På Skautflye med Veobreen bak




Veoskar 25. mars 2012
Nesten nede på Hellstuggu




Det var lenge bestemt at vi skulle gå i Vestfjellet og planen var å dra inn til Liomseter og Halldorbu. Men værmeldingen tilsa at det ville bli oppløsningsføre og det var allerede veldig lite snø. Så torsdag kveld ble det avtalt at vi skulle ta årets førpåsketur til Glitterheim. Her ville vil komme såpass i høyden at det ikke kunne bli problemer med skiføret. Trond kjørte, og kl 10:45 fredag formiddag ankom vi Spiterstulen. Etter å ha sjekket at det var dårlig med servering der, nøt vi medbrakt nistepakke i solveggen før start. Dette var en av vinterens fineste dager - skyfritt, vindstille og ganske kaldt.  

Opp skråbakken til Skautflye gikk det på feller på knallhard snø. Snart ble det mer praktisk å gå på beina på de store barflekkene. Over Skautflye var det knallhardt og direkte slitsomt med ski som gled ut i alle retninger. Stålkanter hjalp ikke så mye på dette isdekte, skavlete terrenget. Men etter å ha hatt på mer universalklister flere ganger, nådde vi Glitterheim i lav ettermiddagssol. Her var det svært trivelig å komme inn.  En gjeng på DNT fellestur kom nettopp ned fra Glittertind og skrøt mye av hvor flott det hadde vært. Etter å ha sett på alternativene og f.eks observert at Nautgardstind var nærmest helt svart, ble det raskt bestemt at vi også skulle på Glittertind dagen etter.

Lørdagen var ikke så praktfull som foregående dag. Litt vind og litt skyer. Men det gikk greit oppover på feller. Trond fant etterhvert ut at korte feller ikke var brukbart på denne, i dobbelt forstand, harde stigningen. Det var en god del folk på vei oppover og etterhvert som vinden økte på, var det flere som snudde. Vinden kom som harde vindrosser og det ble å stå med ene benet ut og bøye seg dobbelt mot vinden. Skulle hatt med vindmåleren, for dette var heftige greier. Innimellom løyet det og vi kunne fortsette. På toppen var det bare lett vind, men dessverre ikke den helt store utsikten. Nedkjøringen gikk greit, noen mer forsiktig enn andre. Egentlig er dette en flott alpinbakke med nesten 1000 m fall ned Glitterbrean og langs Glitterbekken til nedre Steinbuvatnet.  

En ny kveld på Glitterheim. Fredagskvelden var det elghakk til middag. Lørdag rømmegraut og spekemat. Familien Vole holder en meget høy standard på kjøkkenet og ellers. Det var flere enn oss som skjønte at man måtte høyt til fjells for å være sikker på skiføre denne helgen, for fredagskvelden var vi ca 80 til middag.

Søndagen returnerte vi til Spiterstulen via Veoskar (2000m). Mye sol og en kald fallvind øverst i Veodalen. Den planlagte turen oppom store Memurutinden ble droppet uten større diskusjoner. Se bildet som viser at det er mer stein enn snø i skaret. Bakken ned fra skaret er ganske bratt og det var heldigvis såpass mildt at vi kunne sparke trinn med hælene ned de bratte snøbakkene. Hadde det vært kaldere ville det fort blitt vanskelig å komme ned på sikker måte uten stegjern og isøks. De siste kilometrene ned til Spiterstulen gikk greit med sørpeføre på slutten.
 
En nokså kompakt førpåsketur med reale turer. Glitterheim kommer vi gjerne tilbake til.