Eidsbugarden - Espedalen
29. mars - 2. april 2007

Deltakere: Trond, Einar, Rolf, Sven

Endelig førpåsketur igjen. Det kunne blitt 23. gang på rad, men i fjor var ingen motivert etter den sliteturen vi hadde hatt litt tidligere på vinteren. I år hadde høytrykket lagt seg godt tilrette, og det lå an til fire knalldager med skareklister og sol. Etter en kort rådslagning ble vi enige om å gå ruta Fondsbu - Yksendalsbu - Haugseter - Storeskag - Espedalen. Dette var en nærmest helt ukjent rute for oss alle - utrolig nok.

Fra Lillehammer tok vi buss 17:15 via Gjøvik - Fagernes - Tyin og så snowmobil med ankomst Fondsbu 22:50.

Om det var oppattkokt lapskaus fra Birkebeinerrennet to uker tidligere (som ble stoppet for første gang) eller om det var en lunken pølse på Gjøvik eller noe annet, er uvisst. Men ihvertfall ble Einar akutt sjuk en time etter ankomst og holdt det gående til utpå morgenkvisten. Helt tom, men likevel ved godt mot, ble den første dagen en prøvelse for ham. Apetitten kom faktisk ikke tilbake før siste dagen, og vel hjemme var han 4 kg lettere.

Turen til Yksendalsbu (21km) starter med en drøy stigning til vel 1400 meter. Løypa går deretter i lett terreng før den avsluttes med en grei utfor ned til hytta. Yksendalsbu er en gammel gjeterhytte for okser. Hytta ble restaurert i 1993 og supplert med et annex. I hovedhytta var det 4 køyer ved siden av hverandre i to høyder. I annexet var det 5 på samme viset. Altså praktisk plass til hele 18 personer på svært liten plass.

Palmelørdag våknet vi til en ny knalldag med -10 om morgenen og altfor varmt utpå dagen. Etter Olefjorden er det en stigning som var tung nok på hard skare, men ellers er det temmelig flatt over og langs vann. Mens vi rastet i solveggen på Bygdin høyfjellshotell, kom 2 fullastede snowmobiler med påsketurister, bikjer, pulker og unger. Dermed var påsken i gang med folk overalt. Sven ville raskt videre fra denne sivilisasjonens utpost.

Etter en litt kjedelig tur langs vannkanten på Vinstravatnet, ankom vi Haugseter og fikk hytte Maritbu. Nydelig å få øl på terrassen og varm dusj, om enn i en noe kald underetasje. Einar fikk endelig vasket vekk restene av lapskausen fra barten. Middagen var kjempegod - oksestek med rødvin attåt, og frokosten var svært delikat. Når vi da også ble betjent av en meget hyggelig betjening, vil vi anbefale et besøk på Haugseter.

Turen videre gikk rett over vatnet, opp lia og østover til Storeskag. Fra toppen fikk vi et flott skue mot Jotunheimen med Falketind (8/8/88) i enden av Bygdin mot vest og Sikkilsdalen og Storhøli mot øst. Over på den andre siden et panorama mot Synnfjell, Hadeland og Golsfjellet. Det ble en ganske kort tur (23km) på lett føre, så vi ankom Storeskag allerede kl 14. Her ble restene av medbrakt doktorbrennevin fortært i solveggen og vi hadde en lang, hyggelig kveld. Utpå ettermiddagen kom det fire til som måtte ta til takke med hemsen. Kvelden ble avsluttet med høy latter da Rolf braste gjennom sengebunnen i overkøya. 

Natt til mandag var det kraftig vind og væromslag. Så mandagen ble ikke en slik knalldag som vi var blitt vant til. Nokså surt vær og bare litt sol. Vi gikk en nordlig rute til Skriurusten og var der allerede kl 11. Etter en lunsj, tok vi GPS kurs rett mot enden av Ångsjøen og gikk i litt småkupert terreng rett på løypa ned til Espedalen. Selve stuntet ned til fjellstua var av det gode, gamle slaget og Sven utbrøt at den nedfarten var verdt hele turen. Han hadde da også best ski - Swix-ansatt som han er. Vi var nede kl 14 (31km) og oppdaget da at fjellstua var stengt. Litt hustrig å sitte ute til Pål Martin kom og hentet oss til heimen.  

 

 

g