Store Smørstabbtind (2208 m) lørdag 13 mai 2000 

Einar, Sven, Arne + Kjersti og Sigrun Moe   (lysbilder)

Det har vært travle tider for noen hver og på tross av mye fint vær i mai er en dagtur på Store Smørstabbtind det eneste vi får til denne våren.  

Vi starter allerede kl. 06.30 fra Lillehammer og kl. 09.00 inntar vi frokosten i Lom før vi fortsetter til Krossbu. Vi er klare til start kl. 10.30. Det er strålende vær og vi kan pakke lett denne gangen. Arne stiller selvfølgelig i sin nye microfiberbukse og kan triumferende konstatere at hans spådom i påska allerede er gått halvveis i oppfyllelse. Einar stiller nemlig i samme bukse, og ryktet sier at Rolf også har gått til anskaffelse av en slik. Eksempelets makt og hangen til uniformering har altså slått til som forventet.  

Snøen er overraskende hard og vi skjønner at en isøks kan være greit å ha. Det har vi ikke tatt med oss, men leier en på Krossbu. Så bærer det av gårde med fellene på allerede fra start. Det er mye folk på vei innover breen, men vi dreier snart av og blir helt for oss selv. Vi følger i det store og hele sommerruta via Leirvatnet. Allerede her oppe tar vi oss en god rast. Fra vatnet må vi opp en bratt bakke der snøen er så hard at skiene må kantes skikkelig for å få tak. Bakken er lang og en utglidning lite ønskelig.  

Verre skal det bli. Snart står vi oppe under selve toppryggen som innledes med det eneste skikkelig bratte partiet på turen. Vi parkerer skiene og tar oss oppover et snøfelt der noen har sparket seg trinn dagen før. Vi liker oss særdeles dårlig akkurat her. På den steinharde snøen vil man skli langt og fort før ferden eventuelt stopper mot noen steiner langt der nede. Tanken på hvordan helsetilstanden ville være etter en sånn seilas får hjertet til å banke litt heftigere. Egentlig er det liten fare for å gli hvis man bare bevarer roen og ikke stresser, men det hadde vært en fordel og hatt hver sin isøks. Vi tar det derfor piano og er snart over dette punktet. Videre er det heldigvis lett terreng.

Det blåser litt surt på toppen, men vi finner ly på utsiden av varden der vi skuer videre bortover ryggen  med Kniven, Geita og Saksa.  Et ungt par kommer etterhvert anstigende, og trekker konjakk og glass med stett opp av sekken. Her skal bestigningen feires skikkelig. De byr oss et av glassene og en dram på deling. Vi bukker og takker, inntak av konjakk på over 2200 m. har vi ikke prøvd før.  

På vei ned igjen møter vi en god del folk på vei oppover. Vi vil unngå det bratte snøfeltet selv om sola har gjort snøen bløtere nå. Derfor holder vi mye lenger til venstre der det er snøbart og grov steinur. Vi ser enkelte varder og skjønner at det er her sommerruta går. Her hadde det lønt seg å gå opp også.

Bare en to-tusenmetertopp er for lite på en dag som denne. Vi har høyden inne og toppene nordover mot Loftet er derfor rein bonus. Vi passerer Storbreatind (2018 m), Veslebreatind (2092 m) og Hurrbreatind (2060 m). Her må vi gi oss. Det begynner å bli langt på dag, og det er en god unnskyldning når vi egentlig er slitne i beina.  Det gjenstår imidlertid en lang og frydefull utforkjøring ned til Krossbu. Fellene tas av og gliden er så forrykende god at vi sjelden har opplevd maken. Vips er vi nede på 1700 m. Her finner vi en bar flekk og tar en siesta.

Dette er det gode liv: Strekke seg ut i tørr lyng og mose etter å tømt termosen og matpakka. Kjenne ettermiddagssola varme skrotten. Lytte til fjellets godlyder med fuglesang og klukkende bekkesilder mens man ligger der og døser. Tenke på at sommeren ligger forventningsfullt foran deg med løfter om flere slike øyeblikk i fjellet. Å, salige stund!

Vi sovner alle som en, men må til slutt bryte oss opp. Klokka er over seks og vi har ligget her mye over en time. Den herlige utforkjøringa fortsetter helt ned til Krossbu. Riktignok på noe dårligere føre etterhvert. Så gjenstår bare kjøreturen hjem og etter en middag i Lom bringer Einar oss trygt tilbake til hverdagen på Lillehammer. Det er helt klart mye reising for en skitur, men verdt det når man får med seg slike opplevelser som vi har hatt i dag.